Uudised

Elektrilevi ehitab miljoni euroga Tamsallu uue alajaama

15.03.2013
Elektrilevi korraldas Tamsalu piirkonna-alajaama ehitamiseks hanke, mille võitis Merko Infra AS. 1,03-miljoniline investeering tagab kindlama elektrivarustuse ligi 13 000 Lääne-Virumaa elektritarbijale.

Uus alajaam varustab omakorda 111 väiksemat alajaama Lääne-Virumaal. Kõige rohkem mõjutab ehitatav alajaam majapidamisi ja ettevõtteid Tamsalu, Tapa ja Väike-Maarja vallas.

„Piirkonnalajaamad ise põhjustavad harva elektrikatkestusi, kuid kui see juhtub, on katkestuste ulatus suur. Seega on sõlmalajaamade uuendamine vajalik stabiilse töökindluse tagamiseks," ütles Elektrilevi varahalduse valdkonna juht Jaanus Tiisvend. „Elektrivõrku võib võrrelda näiteks majaga, kus lisaks vettpidavale katusele on oluline tugev vundament, et maja koos püsiks. Uuest Tamsalu alajaamast saab oluline tugitala Lääne-Virumaa elektrivõrgu vundamendis," lisas Tiisvend.

Ehitustööde käigus valmib senise alajaama asemele kaasaegne alajaamahoone, kuhu paigaldatakse uued 10 kV ja 35 kV jaotlad, reservseadmed ning elektriohutuseks vajalikud maaühendusvoolusid kompenseerivad seadmed. Alajaama elektrivõrguga ühendavad vananenud õhuliinid asendatakse uute maakaablitega, mis parandab ka alajaama välisilmet. Uued alajaamaseadmed on kaugjuhitavad ja annavad elektrikatkestuste korral võimaluse rikke asukoha kiiremaks ja täpsemaks määramiseks.

Alajaama ehituse algus on plaanitud aprilli lõppu ning ehituse lõpptähtaeg detsembrikuusse.

Kokku investeerib Elektrilevi käesoleval aastal Lääne-Virumaa elektrivõrgu töökindluse parandamiseks ligi 4,1 miljonit eurot, mille eest uuendatakse kokku 84 alajaama seadmeid ja vahetatakse välja 189 kilomeetrit elektriliine Tamsalu, Vihula, Kadrina, Haljala, Tapa ja Rakvere vallas ning Rakvere linnas.

Lisainfo:
Kaarel Kutti
Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist
Tel: 55 54 1989