Uudised

Elektrilevi uuendas Tallinna kesklinna tähtsaimad elektrikaablid

14.08.2013
Täna võttis Elektrilevi ehitajalt vastu Ranna alajaama täielikult uuendatud kaablitunneli, mille kaudu saab elektri 9100 Elektrilevi klienti Tallinna kesklinnas. Ehitustööd maksid 760 000 eurot.

Arvestades äriettevõtete ja korteriühistute alltarbijaid, mõjutab kaablitunnel kümnete tuhandete Tallinna kesklinna elanike ja ettevõtete elektrivarustust. Narva maantee ja Laikmaa tänavate all kulgev tunnel varustab elektriga näiteks Viru hotelli, Postimaja, Rotermanni kvartalit ja palju teisi hooneid Narva maantee ümbruses.

Tööde käigus renoveeriti täielikult tunnel, uuendati kaablite kandekonstruktsioonid ja vahetati välja ligi 6,5 kilomeetri ulatuses kaableid. Samuti paigaldati kaasaegne ventilatsioonilahendus ja avariisüsteem, mis annab märku tunnelisse valguvast liigveest.

„1970ndatel ehitatud tunnel ja kaablid olid tänaseks amortiseerunud ja tunnelisse aegajalt valgunud vesi ohustas elektrivarustust majades vanalinnast Kadrioruni, rääkimata trammiliiklusest. Nüüd sai pealinna elektrivõrgu kriitilise tähtsusega sõlmpunkt korralikult uuendatud,“ ütles Elektrilevi juht Tarmo Mere.

Ligi 500 meetrise tunneli ehitustööde õnnestumist ilmestab hästi ka see, et linnaelanikud ehitustöid peaaegu ei märganud. Ehituse peatöövõtja Elero AS juhi Markel Puusepa sõnul oli tegemist ehitustööga, mis nõudis piltlikult öeldes kirurgi täpsust. „Kõik vajalikud materjalid tuli tunnelist välja ja tunnelisse toimetada kanalisatsiooniaugu suurusest avast ning ükshaaval oli vaja välja vahetada mitu kilomeetrit kaableid nii, et kesklinna elektrivarustus ei katkeks,“ rääkis Puusepp tööde läbiviija vastutusest.

Tallinnas jõuab elekter alajaamadest tarbijateni eelkõige maakaablite ja viie suurema kaablitunneli kaudu. Lisaks Ranna tunnelile on suurimad elektrikaablite tunnelid Kristiines Endla tänaval ja Tõnismäel, kesklinnas Estonia puiesteel ja Lasnamäel Mustakivi teel Lasnamäel asuva Ida kaablitunneli uuendamiseks käivad ehitustööd, mis plaanitakse valmis saada käesoleva aasta lõpuks.

Elektrilevi on Eesti suurim jaotusvõrguettevõtja, kes toob elektri kohale kodude ja ettevõteteni pea kõikjal Eestimaal. Ettevõte haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. 2012. aastal investeeris Elektrilevi võrku 100 miljonit eurot, sel aastal on kavandatud investeeringumahuks 112 miljonit eurot.

Kaarel Kutti
Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist
Tel: 55 54 1989