Uudised

Iga viies Elektrilevi koduklient on saanud kaugloetava arvesti

20.11.2013
Elektrilevi on koostöös Ericsson Eestiga paigaldanud koduklientidele üle 127 000 kaugloetava arvesti, mis võimaldavad mõõta elektritarbimist tunni kaupa. Kokku vahetatakse nelja aastaga ligikaudu 620 000 arvestit.

“Kodumajapidamiste arvestivahetus on ulatuslik ja tempokas projekt – üle Eesti paigaldame tööpäevas ligikaudu 800 arvestit ja sellega tegeleb üle 80 elektriku,” selgitas projekti mastaape Elektrilevi kauglugemise programmi juht Mait Rahi.

Vahetatud arvestid viib Elektrilevi kauglugemisele üle enamasti korraga alajaamade kaupa ja annab kliendile ise teada, kui arvesti on kauglugemisele viidud ja näitu teatada pole vaja. “Neid majapidamisi, kes ei pea enam näitu teatama, on novembrikuu lõpuks üle 39 000,” lisas Rahi.

Ericsson Eesti projektijuhi Meelis Antoni sõnul küsivad kliendid arvestivahetajalt peamiselt selle kohta, kuidas ja kui kaua peab veel näitu teatama. “Neil, kes ise arvestivahetuse ajal kodus on, soovitame julgelt küsida kohe elektriku käest, kuidas uut arvestit kasutada. Jätame aga kliendile postkasti ka juhendi,” lisas Anton. Arvestivahetuse protsessist ja uue arvesti kasutamisest saab kõige parema ülevaate videoklipist kauglugemise alajaotuses »

Mait Rahi toob välja, et sujuvaks infovahetuseks tasub klientidel kas Elektrilevi veebis iseteeninduse või Eesti Energia klienditeeninduse kaudu üle vaadata oma kontaktandmed.

Rahi sõnul aitab uute arvestite kasutuselevõtt tulevikus Elektrilevil tormioludes kiiremini elektrit just maapiirkondades tagasi tuua. “Täna on väiksemad liinid ehk madalpingevõrk meie jaoks infosüsteemides nähtamatu – kliendilt teadet saades peame sõitma kohale ja selgitama, millistel liiniosadel on tekkinud rikked. Tulevikus saame kliendi kõne peale teha süsteemist päringu ja pingetute arvestite järgi kiiremini rikke ulatuse määrata,” selgitas Rahi.

Elektrilevi ja Ericsson Eesti 4-aastane projekt puudutab kodukliente, korteriühistuid ja väikeärisid, kuna suured elektritarbijad said seaduse kohaselt kaugloetava arvesti juba 2013.aasta alguseks. Vastavalt elektrituruseadusele ja võrgueeskirjale peab Eestis kogu elektritarbimise mõõtmine olema tunnipõhine 2017.aastaks.

Täpsem ülevaade oma tarbimisest igal tunnil võimaldab kliendil valida enda jaoks soodsaim pakett ja tarbimist odavamatele tundidele juhtida. Kõige nähtavam uute arvestite eelis kõikidele elektriklientidele on aga vabanemine näiduteatamisest.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõtja Eesti enam kui 30 võrguettevõtja seas. Toome elektri põhivõrguseadmetest kodude ja ettevõteteni pea kõikjal Eestis, välja arvatud suurematest aladest Läänemaa, Viimsi ja Narva. Elektrilevi haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. 2012. aastal investeeris ettevõte võrku 100 miljonit eurot, sel aastal on kavandatud investeeringumahuks 109 miljonit eurot.

Ericsson on maailma juhtiv kommunikatsioonitehnoloogia ja –teenuste ettevõte. Pakume teenuseid, tarkvara ning info- ja kommunikatsioonitehnoloogia infrastruktuuri lahendusi telekommunikatsioonioperaatoritele ja teistele tööstusharudele. Ericssoni võrkudes liigub 40% mobiilsest kõne- ja andmeside mahust maailmas ning Ericssoni poolt toetatud kliendivõrkudes teenindatakse rohkem kui 2,5 miljardit klienti. Meie enam kui 110 000 töötajat teenindavad kliente rohkem kui 180 riigis üle maailma. Ettevõtte on loodud 1876. aastal ning Ericssoni peakorter asub Stockholmis, Rootsis. 2012. aastal oli ettevõtte müügitulu 227.8 miljardit rootsi krooni. Ericsson on noteeritud Stockholmi NASDAQ OMX ja New Yorgi NASDAQ väärtpaberiturgudel.

Kaarel Kutti
Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist
Tel: 55 54 1989