Uudised

Elektrilevi uuendab 1,15 miljoni euroga Kullamaa alajaama

04.07.2014
Võrguettevõtja Elektrilevi sõlmis ehitajaga lepingu Läänemaal asuva Kullamaa alajaama täielikuks uuendamiseks. Tööd kogumaksumusega 1,15 miljonit eurot saavad valmis järgmise aasta sügiseks ning parandavad elektrivarustust Kullamaa ja Märjamaa valdade elanikel.

Elektrilevile kuuluv Kullamaa piirkonnaalajaam paikneb võrguettevõtte Imatra Elektri piirkonnas Läänemaal ja mõjutab 550 Imatra Elektri klienti. Lisaks varustab alajaam 400 Elektrilevi klienti Märjamaa vallas.

2011. aastal toimus alajaamas põleng, mille tagajärjel hävis täielikult jaotusseadme üks sektsioon ja kahjustus teine. Seejärel ehitati ajutine lahendus, mis pikaajaliseks toimimiseks pole aga töökindel. “Uuendustööd toovad piirkonna elanikele stabiilsema ja kindlama elektrivarustuse ning tänapäevaste seadmetega saame rikete korral kiiremini reageerida,” selgitas tööde mõju Elektrilevi võrgu üldplaneerija Meelis Kodres.

Ehitaja S-Power OÜ uuendab täielikult Kullamaa alajaama 10-kilovoldise jaotusseadme koos hoonega, paigaldab uue 10/35 kV trafo ja ehitab 35 kV jaotla. Uute alajaamaseadmetega ühendatakse nii kaheksa Imatra Elektri kliente varustavat kui ka kaks Elektrilevi võrgupiirkonda väljuvat liini.

“35-kilovoldiste seadmete paigaldamine on seotud plaaniga varustada tulevikus selle alajaama kaudu ka Märjamaa alajaama. Soovime ehitada Kullamaa alajaamast Märjamaale kulgeva tänapäevase elektriliini. See võimaldab maha võtta vananenud Ellamaa-Märjamaa liini ja parandada tulevikus võrgu töökindlust Märjamaa valla elanike jaoks veelgi,” lisas Kodres.

Kullamaa 110/10 kV piirkonnaalajaama läbib aastas 13,7 GWh elektrienergiat ning see varustab 81 väiksemat alajaama Imatra Elektri ja 49 alajaama Elektrilevi tööpiirkonnas. Imatra Elekter finantseerib alajaama uuendamistöid 60 000 euroga.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eesti enam kui 30 võrguettevõtte seas. Toome elektri põhivõrguseadmetest kodude ja ettevõteteni pea kõikjal Eestis, välja arvatud suurematest aladest Läänemaa, Viimsi ja Narva. Elektrilevi haldab ligikaudu 64 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. 2013. aastal investeerisime võrguteenuse arendamisse 108 miljonit eurot ja 2014. aastal kavandatud investeeringumahuks on 105 miljonit eurot.

Tuuli Sokmann
Kommunikatsioonijuht
Tel 5122562