Uudised

Elektrilevi on paigaldanud üle poole kaugloetavatest arvestitest

28.11.2014
Võrguettevõte Elektrilevi on paigaldanud üle 316 000 kaugloetava arvesti kokku planeeritud 624 000-st. Kauglugemisele on üle viidud iga kolmas ehk 207 500 majapidamist.

Kauglugemise projektijuhi Mait Rahi sõnul võib seniste tulemustega rahule jääda. „Oleme väga tänulikud kõigile klientidele, kes on meie tegemistesse mõistvalt suhtunud ja aidanud kaasa projekti graafikus püsimisele,“ ütles Rahi ning lisas, et positiivne tagasiside viitab sellele, et koduomanikud hindavad kõrgelt näiduteatamise kadumisega kaasnevat mugavust.

Rahi sõnul on oluline silmas pidada, et arvesti paigaldamine ja selle infosüsteemidega ühendamine toimuvad eri aegadel, mille vahele jääb periood kui ka uue arvestiga tuleks näitu edasi teatada. Elektrilevi annab igale kliendile kirja teel teada, kui uus arvesti on üle viidud kauglugemisele ja näitusid ei ole enam vaja teatada.

Oluline erinevus võrreldes vana arvestiga on see, et arvesti tuleb kogu aeg hoida vooluvõrgus. Sellisel juhul teab võrguettevõtja, et arvesti on töökorras ja saab edastada infot tarbitud elektrikoguste kohta. „Näiteks ka suvilast pikemaks ajaks lahkudes tuleb vool välja lülitada mitte enam peakaitsmest, vaid arvesti lülitist,“ selgitas Rahi. Nii saab tarbimiskohas voolu sulgeda, aga arvesti ise jääb vooluvõrguga ühendatuks.

Elektrilevi e-teeninduses on igal koduomanikul võimalik vaadata, millal on tema tarbimiskohas planeeritud uue arvesti paigaldamine ja kauglugemisele üleviimine. „Tuleb arvestada, et tähtajad võivad veel jooksvalt muutuda, kuid täna paigaldusplaanis olulisi muudatusi enam ette näha ei ole,“ lisas Rahi.

Tulenevalt võrgueeskirjast peavad Eestis kõik elektriarvestid toimima kaugloetavana hiljemalt 2017. aasta algusest. Kui suurtarbijatele saabus elektrinäitude kauglugemine juba 2013. aastaks, siis koduklientidel vahetab Elektrilevi välja ligi 630 000 arvestit nelja aasta jooksul. Projekti maksumus on 94 miljonit eurot.

Kaugloetavate arvestite paigaldamise plaani leiab Elektrilevi e-teenindusest »

Kaarel Kuusk
kommunikatsioonispetsialist
52 85 049
Elektrilevi