Uudised

Elektrilevi investeerib Võrumaa alajaamadesse ligi 2 miljonit eurot

02.01.2015
2015. aastal uuendab Elektrilevi Võrumaal kaks suurt piirkonnaalajaama: Võru linna Soo alajaama ja Vastseliina alajaama. Täielikult uuendatud alajaamad tõstavad ligi 5000 majapidamise elektriga varustamise kindlust Võru linnas, Vastseliina, Misso ja Meremäe vallas.

Mõlema objekti puhul algavad suuremad ehitustööd 2015. aasta esimeses pooles, kohe kui ilm on töödeks sobilik. Soo alajaamas on juba alustatud ehituse alla jääva territooriumi kaablitest vabastamisega ning vundamendi ehitusega.

„Varasemalt oleme uuendanud Võru piirkonnaalajaama, koos kaasaegsete Vastseliina ja Soo alajaamadega saab kindlama elektrivarustuse ligi kaks kolmandikku Võrumaa majapidamistest,“ ütles Elektrilevi võrgu üldplaneerija Meelis Kodres. „Kuna lisaks piirkonnaalajaamale mõjutavad elektrivarustuse kindlust ka väiksemad alajaamad ja liinid, siis kindlasti ei välista uued alajaamad täielikult elektrikatkestusi,“ lisas Kodres.

Soo alajaam on Võru linnas oluline elektrivõrgu sõlmpunkt varustades elektriga 2964 majapidamist ja ettevõtet. Vastseliina alajaam varustab elektriga kokku 1960 majapidamist ja ettevõtet lisaks Vastseliina vallale ka Misso ja Meremäe vallas. Mõlemad alajaamad on ehitatud 1960ndatel ja aastakümneid kasutusel olnud seadmed vananenud.

Meelis Kodrese sõnul aitavad uued kaasaegsed automaatika ja kaugjuhtimisseadmed taastada elektrivarustuse senisest kiiremini, sest võimaldavad distantsilt tuvastada nii rikke asukoha kui teha vajalikke ümberlülitusi. Samuti suurendavad uued seadmed elektriohutust.

Soo alajaama uuendustööde maksumus koos uue alajaamahoone ja seadmetega on kokku 1,18 miljonit eurot. Ehitustööde peatöövõtja on AS Leonhard Weiss ja alajaam valmib 2015. aasta lõpuks. Vana-Vastseliinas asuva Vastseliina piirkonnaalajaama uuendustööde maksumus on 750 000 eurot ning ehitaja OÜ S-Power annab täielikult uuendatud alajaama Elektrilevile üle 2016. aasta kevadel.

Kaarel Kuusk
Elektrilevi
kommunikatsioonispetsialist
52 85 049