Uudised

Tugev tuul murdis puid liinidele tekitas ulatuslikud elektrikatkestused

03.06.2015
Alates täna lõunast on mitmel pool Eestis tugeva tuule tõttu tavapärasest rohkem elektrikatkestusi. Kella 16.00 seisuga on elektrita ligi 8200 majapidamist. Kõige rohkem on rikkeid Pärnu-, Rapla-, Järva-, Harju-, ja Lääne-Virumaal.

„Torm läks diagonaalis üle Eesti ja peamiselt on murdunud puude tõttu rohkem rikkeid Pärnu-, Järva-, Harju- ja Lääne-Virumaal,“ hindas olukorda Elektrilevi käiduosakonna juhataja Taivo Tõnne. „Seevastu saared, Kagu-Eesti ja Ida-Virumaa paistavad vähemalt esialgu olevat tormist kõrvale jäänud, kuid torm kestab ja olukord võib iga hetkega muutuda.“

Hetkel kõrvaldavad Elektrilevi juhtimiskeskuse dispetšerid rikkeid peamiselt ümberlülitamiste teel ja selgitavad välja ulatuslikumaid rikkekohti, kus Elektrilevi ja elektriehitusettevõtete rikkemeeskonnad asuvad esimesel võimalusel elektriliine taastama, et lõviosale elektrita klientidest tänase päeva jooksul elektrivarustus taastada.

Elektrilevi käiduosakonna juhataja Taivo Tõnne palub inimestel olla eriti ettevaatlik ning väga tähelepanelik katkenud ja maas vedelevate elektriliinidega. Neid märgates tuleb kohe helistada Elektrilevi rikketelefonil 1343. Katkenud elektriliinidele ei tohi mingil juhul läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ja anda eluohtliku elektrilöögi.

„Kahjuks juhtus tänase tormiga ka traagiline õnnetus kui Tartumaal Kambja vallas hukkus hobune, kes sattus katkenud aga pinge all elektriliinile liiga lähedale. Viljandimaal Karksi vallas puhkes aga katkenud elektriliini tõttu tulekahju,“ rääkis Tõnne tormiga ette tulnud tõsisematest õnnetustest.

Elektrilevi palub katkestuse tekkimisel enne rikketelefonile 1343 helistamist oodata 10-15 minutit, mille jooksul saab Elektrilevi keskpingerikke korral kindlaks teha rikke ulatuse ja saata klientidele SMS-teate rikke kõrvaldamisest. Nii käitudes väheneb kõnekeskuse koormus ja rikete kõrvaldamist juhtiva dispetšeriteni jõuab kiiremini info nendest madalpingeriketest, millest Elektrilevi juhtimiskeskus veel teadlik ei ole.