Uudised

Valmis enam kui 1,6 miljonit maksnud Jõhvi alajaam

30.11.2015
Täna võtab võrguettevõte Elektrilevi ehitajalt vastu Jõhvi-Ida piirkonnaalajaama. Koos senistest võimsamate trafode vahetamisega investeeris Elektrilevi alajaama uuendamisesse kahe aasta jooksul kokku rohkem kui 1,6 miljonit eurot.

Jõhvi-Ida piirkonna alajaam varustab elektriga 2251 klienti ehk ligi kolmandikku Jõhvi linna majapidamisi ja ettevõtteid, sealhulgas Jõhvi kontserdimaja, Viru vanglat, Eesti Energia Tehnoloogiatööstust ja piimatööstust.

“Alajaama 1960ndatest pärit seadmed olid amortiseerunud ning vajasid välja vahetamist. Kaasaegsed elektrivõrguseadmed on distantsilt juhitavad ja võimaldavad sündmustele koheselt reageerida ning avastada rikkekohti ja taastada elektrivarustus klientidele senisest kiiremini,“ selgitas investeeringu olulisust Elektrilevi juhatuse liige Jaanus Tiisvend. Samuti paigaldati alajaama tänapäevased keskkonna- ja elektriohutust parandavad seadmed. “Jõhvi on arenev piirkond, kus läheb tarvis üha suuremaid elektrivõimsusi. Uuendamise käigus alajaama paigaldatud võimsamate trafodega saame edaspidi rohkem uusi majapidamisi ja ettevõtteid elektrivõrku ühendada,” lisas Tiisvend.

Jõhvi-Ida 35/6 kilovoldine piirkonnaalajaam on Ida-Virumaa elektrivõrgu oluline sõlmpunkt. Aastas läbib alajaama ligikaudu 28 600 MWh elektrienergiat. Alajaama uuendamise töid teostas Merko Infra AS. Ehitustööde käigus ehitati uus alajaama hoone, paigaldati kaasaegsed jaotus- ja juhtimisseadmed ning asendati senised trafod oluliselt võimsamatega.

Kokku investeerib Elektrilevi käesoleval aastal Ida-Virumaa elektrivõrgu uuendamisse ligikaudu 2,11 miljonit eurot, mille eest ehitatakse 23 uut alajaama ja rajatakse 60 kilomeetrit ilmastikukindlaid elektriliine. Lisaks Jõhvi-Ida piirkonnaalajaama uuendamisele on sel aastal suuremahulised tööd lõppemas ka Alajõe-Kauksi elektriliini rekonstrueerimisel.

Maret Reinumägi
Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist
Tel: 5693 8148