Uudised

Elektrilevi ostab rohkem kui 9,7 miljoni euro eest trafosid

21.06.2016

Elektrilevi allkirjastas lepingud jaotustrafode ning nende juurde kuuluvate lisaseadmete ostmise, ladustamise ja logistika hankimiseks. Viieks aastaks sõlmitavate raamlepingute maksumuseks kujunes ligi 9,75 miljonit eurot.

„Uute trafode peamine eelis on, et senisest vähem elektrivõrku läbivast elektrienergiast muundub soojuseks ning seetõttu väheneb elektrivõrgu energiakadu,“ tõi uute seadmete eelised välja Elektrilevi ehitusosakonna juhataja Kristo Külljastinen. Arvestades, et 58 protsenti elektrivõrgust paikneb hajaasustuses on eriti oluline, et vähese tarbimise korral aitavad uued trafod vähendada kadusid kuni veerandi võrra.

Trafode hange toimus kahes osas ja lepingud sõlmiti eraldi 30-100 kVA ja 160-1000 kVA võimsustega trafode hankimiseks. Kokku osales ja kvalifitseerus hankele 12 taotlejat ja pakkumise tegi 7 ettevõtet. Hanke võitsid ja lepingud sõlmiti 30-100 kVA trafode ostmiseks OÜ Baltros GEM Grupi ja UAB "Ekobana"-ga ning võimsamate trafode osas tegi parima pakkumise AS Onninen.

Elektrilevi sõlmis võitajatega viie aasta pikkuse raamlepingu 3+2 põhimõttel. Viieaastase perioodi jooksul hangib võrguettevõte lepingupartneritelt hinnanguliselt üle 2500 keskpinge trafo.

Trafod on elektrivõrguseadmed, mis muundavad kõrgema pinge madalamaks ning ühendavad erineva pingega võrguosad ühiseks elektrivarustussüsteemiks.

Eesti suurim jaotusvõrguettevõte Elektrilevi hangib parima hinna ja kvaliteedi saamiseks materjale ja elektrivõrgu töid elektritööde firmadelt üle Eesti. Ettevõttel on lepingud ligikaudu 70 partnerfirmaga.

Maret Reinumägi
Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist
Tel: 5693 8148
[email protected]