Uudised

Vastvalminud Leisi alajaam annab kindlama elektrivarustuse nii Saaremaal kui ka Hiiumaal

08.10.2018

Elektrilevi avas täna Saaremaal, Leisis uue piirkonnalajaama, mis varustab elektriga Saaremaa põhja osa ning tervet Hiiumaad. Ligi üks miljon eurot maksnud alajaam annab kindlama elektrivarustuse 10 000-le majapidamisele Hiiumaal ja Saaremaal.


„Leisi alajaam on olulise tähtsusega Saaremaa, aga ehk veelgi enam Hiiumaa jaoks. Terve Hiiumaa elektrivarustus liigub läbi Leisi alajaama ja Saaremaa põhjatipust mööda merekaablit Hiiumaale,“ ütles Elektrilevi võrguehituse juht Kristo Külljastinen.

„Uus alajaam on oluline samm mõlema saare elektrivõrgu arengus. Tänu kaasaegsetele seadmetele vähenevad rikked ja lisaks on alajaam kaugjuhitav, mis tähendab, et saame võrgus tekkivad rikked kiiremini lahendada,“ lisas Külljastinen.

Vana Leisi piirkonnalajaam teenis Saaremaad ja Hiiumaad alates 1970. aastast. Vajadus uue alajaama järele tekkis seoses seadmete vananemisega. Uut Leisi piirkonnaalajaama hakati ehitama 2017. aasta alguses ning tööd said valmis 2018. aasta suvel.

Uue alajaama kaasaegsed 35 ja 10 kV jaotusseadmed asuvad värskelt valminud hoones. Ohutuse tagamiseks on paigaldatud ka uued kaitseseadmed. Alajaama ehitas Leonhard Weiss Energy ning tööd läksid maksma kokku üks miljon eurot.

Elektrilevi on Hiiumaa ja Saaremaa elektrivarustusse viimase viie aastaga investeerinud üle 17 miljoni euro. Selle ajaga on ilmastikukindla võrgu osakaal tõusnud 54%-lt 63%-le. Seejuures on rikete arv viie aastaga Hiiumaal langenud ligi kaks korda, Saaremaal aga kuni kolm korda.

„Saarte elektrivõrgu arendamisel on oluline koht ilmastikukindluse suurendamisel, kuna meie saared on paratamatult tugevatele tuultele rohkem avatud,“ ütles Külljastinen „Lähiaastatel on nii Hiiumaal kui ka Saaremaal plaanis mitmeid töid, mis veelgi töökindlust tõstavad“.

Paari järgmise aasta jooksul plaanib Elektrilevi Saaremaa ja Hiiumaa elektrivõrku investeerida veel ligikaudu 7 miljonit eurot. Lisaks kesk- ja madalpingevõrgu investeeringutele on plaanis uuendada ka piirkonnaalajaamu. Näiteks Hiiumaal peaks järgmisel aastal valmima uus Emmaste alajaam ning Saaremaal Sikassaare alajaama on 2020. aastal plaanis paigaldada uued trafod.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Peeter Liik
kommunikatsioonispetsialist
Tel: 5554 8206
[email protected]