Uudised

Elektrilevi sõlmis koostöölepingud kahe Soome energiaettevõttega

05.02.2019

Elektrilevi sõlmis värskelt lepingud energiaettevõtetega Vattenfall Services Nordic ja KSS Verkko, mis suurendavad Eesti ja Soome elektrivõrkude omavahelist koostööd.

„Mitmed meie automaatikaeksperdid on alates 2017. aastast aidanud Soomes kohalikel võrguettevõtetel projekteerida suuri priikonnaalajaamasid. Kahe energiaettevõtte soov meiega tulevikus püsivamalt koostööd teha tuli meeldiva tunnustusena meie ekspertide heale tööle Soomes,“ ütles Elektrilevi välisprojektide juht Sten Aan.

Möödunud aastal valmis Elektrilevi osalusel Lõuna-Soomes kolm suurt 110 kV piirkonnalajaama – üks Vantaa, teine Lappeenranta ja kolmas Kuovola linna lähedal. Elektrilevi inseneride ülesandeks oli alajaamade automaatika projekteerimine ja seadistamine.

Automaatikaseadmete ülesanne on tagada pidev ja ohutu elektriühendus ka katkestuste ajal. Automaatika eraldab võrgust rikkelise osa ning hoiab vaatamata rikkele võimalikult suure osa võrgust töös.

„Elektrilevi võrgus on väga erinevate ajastute ja tootjate seadmeid – nii nõukogudeaegsed kui ka kaasaegsed lahendused, nii elektromehaanilised kui ka digitaalsed automaatikaseadmed. See teeb meie automaatikatest hinnatud eksperdid ka väljaspool Eestit,“ lisas Aan.

Euroopa ühe suurima energiaettevõtte Vattenfalli Soome tütarettevõttega sõlmis Elektrilevi koostöömemorandumi. „Sisuliselt tähendab see, et Soome elektrivõrgu arendamisel tegutsevad Vattenfall ja Elektrilevi partneritena,“ ütles Aan.

Teise võrguettevõttega KSS Verkko sõlmis Elektrileviga raamlepingu, mille alusel vastutab Elektrilevi automaatika hooldus- ja erakorraliste rikketööde lahendamise eest.

„Piltlikult öeldes oleme nüüd Soomes ladunud hea vundamendi. Siit saame edasi minna veelgi parema Soome ja Eesti elektrivõrkude omavahelise koostöö suunas,“ ütles Aan ning lisas, et Elektrilevi soov on lisaks jaotusvõrguettevõtetele teha tulevikus koostööd ka Soome põhivõrguettevõttega.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab Elektrilevi tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning ehitab tervet Eestit katvat kiire interneti võrku.