Uudised

Tuultele avatud Sõrve poolsaar sai kindlama elektrivõrgu

23.08.2019

Elektrilevi uuendas Saaremaal Sõrve poolsaarel 17 kilomeetri jagu elektri keskpingeliine, renoveeris täielikult Mõntu piirkonnaalajaama ja paigaldas Läätsa alajaama uue trafo. Mahukate investeeringute tulemusel paranes 600 kliendi elektrivarustus tuultele ja tormidele avatud Sõrve poolsaare piirkonnas.


Foto: Läätsa alajaama uus trafo. Autor: Elektrilevi

„Uutest liinidest ehitasime suurema osa ehk 14 kilomeetrit maa alla. Lisaks paigaldasime võrku uued kaugjuhitavad alajaamad ja kaasaegsed seadmed,“ selgitas Elektrilevi suurprojektide juht Vitali Bogomolov mahukaid töid Sõrve poolsaarel. Ta lisas, et projekti saab lugeda peaaegu lõppenuks. Jäänud on veel vana võrgu maha võtmine ja heakorrastustööde lõpetamine.

Bogomolovi sõnul peab uus võrk tuultele avatud Sõrve poolsaarel paremini keerulistele ilmaoludele vastu. Elektrikatkestuste korral on tänu kaugjuhitavatele alajaamadele ühendus võimalik oluliselt kiiremini taastada. Lisaks viidi praktiliselt kogu poolsaare keskpingevõrk uuele pingeklassile.

„See muudatus tehti nii võrgu säästlikumaks haldamiseks kui ka piirkonna kasvavaid koormusi ja tulevikuvajadusi silmas pidades. Suur osa kliente oli tänaseni 10 kV ja osa 35 kV pingel, mis on aastakümnete tagune standard ja mille renoveerimine on tänapäeval ebamõistlikult kulukas. Seega viisime kogu keskpingevõrgu 20 kV pingele ja 35 kV kaotasime täielikult,“ ütles Bogomolov.

„20 kV pinge on Sõrve poolsaare tootmis- ja tarbimismahte arvestades kindlasti optimaalseim. See tagab piirkonna elanikele stabiilse elektrivarustuse ning jätab poolsaarel ruumi ka tuuleenergia tootmiseks,“ lisas ta.

Võrgutööd poolsaarel algasid 2017. aastal ning neid viisid läbi Elektrilevi partnerid Erko Elekter ja Saare Elektroservis. Kokku investeeris Elektrilevi Sõrve poolsaare võrku ligikaudu 1,5 miljonit eurot.

Lisaks Sõrve poolsaare töödele on Elektrilevil sel aastal valminud või ehituses võrgutööd veel mitmes erinevas piirkonnas Saaremaal. Nendest mahukamad on näiteks keskpingeliinide uuendamised Kihelkonna-Lümanda, Leisi-Karja ja Järise-Mustjala vahel.

Kokku investeerib Elektrilevi sel aastal Saaremaa võrgu arendamisse ja töökindluse parandamisse ligikaudu kaks miljonit eurot.