Uudised

3 sammu, mis kaitsevad su pere elektriõnnetuste eest

16.09.2019

Elektrioht on märkamatu – lõhnatu, maitsetu, värvitu, tunnetamatu. Tehnilise Järelevalve Ameti kogutud elektriõnnetuste statistika näitab, et oht on suurim kõige turvalisemas paigas – kodus. 80% elektriõnnetustest toimub kodus ja iga viies juhtub väikelastega. Kuidas sellised õnnetused juhtuda võivad ning mil moel end ja oma pere kaitsta?

Soovitame väikselastega peredel kasutada kaetud pistikupesasid. Olemasolevatele pistikupesadele saab paigaldada spetsiaalsed kaitsmed, mida leiab igast ehituspoest.

Jälgi, et elektriseadmete juhtmed ja korpused oleksid terved. Katkiseid juhtmed ja seadmed on otsene elektrioht. Pistiku seinast välja tõmbamisel tuleb alati hoida kinni pistikust ja teise käega toetada seinakontakti kaanele ning alles seejärel tõmmata.

Seadmeid ei tohi laadida umbses kohas! Diivani vahel, padja või teki all laadiv telefon, arvuti või mõni muu nutiseade kuumeneb üle, sest õhu ligipääs on takistatud. Võib tekkida lühis ning lisaks lausa kõrvetavale kuumusele võib see isegi põlema süttida. Sama lugu võib juhtuda ka ilma seadmeta vooluvõrku unustatud laadijatega.

Elektrilevi on nõuanded elektriohtude ennetamiseks kogunud ohutusveebi, kus lapsevanem saab koos lapsega õppida pildil kujutatud situatsioonide põhjal elektriohte tundma. Samas saab elektriohutustestiga kontrollida ka oma teadlikkust.