Uudised

Ohud elektrivõrgu läheduses, mida peab teadma iga laps, noor ja täiskasvanu!

26.08.2020

Oleme varasemalt kirjutanud sellest, kuidas käituda äikese ajal ja kuidas kaitsta oma peret elektriõnnetuste eest. Seekord räägime ohtudest, mis võivad meid varitseda elektrivõrgu läheduses. Olgu selleks siis mast, kilp, liinid või alajaam, kui oleme tähelepanematud või käitume vastutustundetult, siis õnnetus ei hüüa tulles!

Suvi pole veel läbi ning alati on lootus nautida ka päiksepaistelist ja kuldset sügist. See aga tähendab, et viibime palju väljas, kus meid ümbritseb elektrivõrk. Millised on tegevused elektrivõrgu läheduses, mis pealtnäha ohtlikud ei tundu, ent seda siiski on.

ohumärk

Kõigi nimetatud tegevustega võib kaasneda elektrilöögi oht ja olenevalt löögi jõust, kahjulikud tagajärjed inimese tervisele: erineva astmega põletushaavad, hingamispuudulikkus, sisemised verejooksud, lihaste rebendid ja luumurrud, peavalu jne. Elektrilöögi saanud inimene peab läbima meditsiinilise kontrolli, kuna tema tervislik seisund võib veel tunde hiljem järsult halveneda, mil võivad tekkida näiteks eluohtlikud südame rütmihäired!

Kui elektrilöök ei taba inimest, võib löögi saada miski läheduses asuv, mis elektrit edasi juhib ja kergesti süttib (ka inimkeha on hea elektrijuht). Kaasneda võivad nii saatuslikud tervisekahjud kui ka varaline kahju.

Tänapäeva noorte seas on populaarne üksteisele erinevaid väljakutseid ehk challange’id esitada. Kes suudab kõrgemale ronida? Kes suudab kõrgemale hüpata või midagi kaugemale visata? Palume lastevanematel selgitada ning noori hoiatada elektrivõrgu ümbruses mõtlematu käitumisega kaasnevate ohtude eest.

Meie võrgu vastu tunnevad huvi ka metallivargad, kelle tegevuse tagajärjel võivad lahti jääda alajaamade või elektrikilpide uksed. Võimsused kasvõi kõige väiksemas alajaamas on eluohtlikud. Elektrivõrgus tohivad toimetada vaid vastavate oskustega elektrikud, seega ära sisene lahtisesse alajaama, ega puutu ka lahtist elektrikilpi.

Eeltoodud nimekirja saab veel täiendada maa kaevamisega elektrivõrgu läheduses ning elektrikarjuste rajamisega elektriliinide alla. Kui karjus annab tavaolukorras ohutuid elektriimpulsse, siis olukorras, kus karjusele on peale langenud elektriliin, saab karjusest sisuliselt elektriliini pikendus. Eelnev aga tähendab kõrgeid pingeid ja taaskord tõsist elektrilöögi ohtu.

OHUMÄRK!

Õpeta lapsele selgeks kollane ohumärk ja selgita talle, et kõikjal, kus seda näeb, tuleb olla tähelepanelik ning käituda elektriohte välistavalt. Meid ümbritsev elektrivõrk ei ole mänguasi! Lastele on elektriohtude tutvustamisel abiks Elektrilevi ohutusveeb. SIIT leiad mõtlemapanevaid fakte ja lugusid, mis aitavad kaasa laste ja noorte ohutunnetuse suurendamisele.

Oleme tähelepanelikud, käitume vastutustundlikult ja kui silmate elektrivõrgus midagi tavatut või ohtlikku, palun andke sellest teada rikketelefonil 1343.