Uudised

Elektrilevi tõi Saku alevikku uudse elektriliinidele ehitatud tänavavalgustuse

09.09.2020

Võrguettevõte Elektrilevi sai Saku alevikus valmis uudse, otse elektriliinidele ühendatud tänavavalgustuslahenduse, mis võimaldab valgustusvõrku paigaldada kiiremini ja oluliselt soodsamalt kui seda traditsiooniliselt ehitades. Eraomandisse kuuluval teelõigul äsja pilootprojektina käivitatud valgustusteenus sobib efektiivse lahendusena asulatesse, kus valgustamata tänavate ääres asuvad Elektrilevi õhuliinid.

Saku alevikku, Lukussepa teele äsja paigaldatud tänavavalgustus. FOTO: Karl-Erik Kumm / Elektrilevi

Projekt sai alguse Saku aleviku Lukussepa tee elanike murest, kes pidasid investeeringut tänavavalgustusse liiga kalliks. Pidades nõu Elektrilevi valgustusteenuste meeskonnaga, hakkas innovaatiline lahendus idanema. Äsja valmis saanud tänavavalgustuslahendus rajati olemasolevale elektritaristule, mis tähendab lihtsamat tööprotsessi ja vähesemat investeeringuvajadust võrgu rajamiseks.

Lukussepa tee elektrimastid kulgevad sobilikult tänava ääres, mis võimaldab tänavavalgustuse paigaldada otse elektriliinide külge. Selliselt jääb ära valgustusmastide ja liinide ehitustöö ning jaotuskilpide paigaldamine. Uue lahenduse näol on esmane investeering traditsioonilisest kaks korda soodsam. „Seitse peret otsisid murele lahendust. Usume, et nende toimekate perede aitamise soovist alguse saanud lahendus soodustab ka tulevikus valgustuse paigaldamist kohtadesse, kus tänavad on veel pimedad ja Elektrilevi õhuliinid teele lähedal,“ selgitab Elektrilevi valgustusteenuste juht Andrus Kraht.

Tallinna ja Tartu linnavalgustuse haldajana Eesti suurimaks tänavavalgustusteenuse pakkujaks kasvanud Elektrilevi on valmis uue lahendusega koostööpartneriks hakkama kohalikele omavalitsustele. „Täpsema analüüsi tulemusena on turupotentsiaal enam kui 24 000 elektripostil, mis asuvad üle Eesti erinevate teede ja tänavate ääres. Saame rakendada taristute ühishaldust, mis on kõige kuluefektiivsem. Meil on võimekus aidata ka esmase investeeringuga,“ lisab Kraht.

Esimene tagasiside peredelt on julgustav. „Oleme väga rahul ja elevil. Valgust on isegi enam kui ette kujutasime. Tagumine lõik Lukussepa teest on sellega valgustatud, loodame, et ka esimene ots saab sarnase lahendusega tänavavalgustuse,“ on initsiatiivgruppi kuuluv pere optimistlik.