Uudised

Elektrilevi soovitab: Päikesepaneelid aitavad vähendada nii jalajälge kui elektriarveid

14.03.2022

2022. aasta veebruaris esitati Elektrilevile 1001 elektritootja liitumistaotlust, mida on 700 taotlust rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Kõige populaarsem on endiselt liitumine mikrotootjana ehk kuni 15 kilovatise (kW) võimsusega päikeseelektrijaamaga.

“Hea on tõdeda, et väiketootjate liitumiste arv on endiselt tõusujoones, meile tuleb igal nädalal üle 200 liitumistaotluse. See näitab, et inimesed on tunnetanud päikeseenergia otsest mõju elektriarvetele ning keskkonnateadlikkus on järjest kasvanud. Suur edasiminek antud valdkonnas on kindlasti ka energiasalvestite kasutuselevõtt ning nende hinna üha taskupärasemaks muutumine,“ kommenteeris Elektrilevi juht Mihkel Härm.


„Hiljuti päikseparkide arendajatele suunatud infopäeval saime infot selle kohta, et on suur huvi rakenduse vastu, mis võimaldaks lihtsasti arvutada nii vabad võimsused kui ka ligikaudse liitumise hinna antud piirkonnas esmasele sisendile toetudes. Kõigi rõõmuks võime täna öelda, et selline rakendus on juba arendamisel ning tulevikus hakkavad huvilised saama esmast infot liitumise hinna ja vaba võimsuse kohta oluliselt kiiremini ning automaatselt. Huvi taastuvenergia vastu on ületanud igasugused prognoosid ning selleks, et tagada ka edaspidine liitumise võimekus ning rohepööre, vajab Elektrilevi investeeringuteks juurde 55 miljonit eurot,“ lisas Härm.

Viimase kolme aastaga on päikeseelektrijaamade tootmisvõimsus kasvanud Elektrilevi võrgus enam kui 9 korda – 41 MW-lt 385 MW-ni.

Veebruaris esitatud 1001 liitumistaotlust jagunesid järgmiselt:

  • üle 15 kW elektritootjad: 340 taotlust ja koguvõimsus 226,7 MW;
  • kuni 15 kW ehk mikrotootjad: 661 taotlust ja koguvõimsus 7,7 MW.
  • Elektritootja liitumislepinguid sõlmiti veebruarikuus 253. Sealhulgas:

  • üle 15 kW elektritootjad: 62 lepingut ja koguvõimsus 49,5 MW;
  • kuni 15 kW ehk mikrotootjad: 191 lepingut ja koguvõimsus 2,1 MW.
  • Veebruarikuus valmis võrguühendus kokku 244 elektritootjale. Sealhulgas:

  • üle 15 kW elektritootjad: 57 tükki koguvõimsusega 6,5 MW;
  • kuni 15 kW ehk mikrotootjad: 187 tükki koguvõimsusega 1,9 MW.
  • Informatsioon Elektrilevi tootjaliitumise protsessi kohta väiketootjatele (maksimumvõimsusega alla 500 kW) liitumisel on leitav SIIN.