Uudised

Elektrilevi uuendab ligi 1,4 miljoni euroga Haapsalu alajaama

09.09.2014
Elektrilevi sõlmis ehitajaga lepingu Haapsalu piirkonnaalajaama uuendamiseks. Uus alajaam maksumusega ligi 1,4 miljonit eurot tagab kindlama elektrivarustuse 6500 majapidamisele võrguettevõtte Imatra Elekter teeninduspiirkonnas Haapsalus ja Läänemaal.

Alajaama uuendamine on vajalik vananenud ja eluea ära elanud alajaama seadmete tõttu, mille tagajärjel kasvas oht ulatuslikeks elektrikatkestusteks. „Piirkonnaalajaama seadmete töökindlus on eriti tähtis sest tegemist on elektrivõrgu olulise sõlmpunktiga,“ selgitas Elektrilevi võrgu üldplaneerija Meelis Kodres. „Üks rike mõjutab halvimal juhul tuhandeid majapidamisi.“

Lihula maantee ja Tamme tänava ristmiku lähistele Haapsalus ehitakse uus kaasaegne alajaamahoone ning asendatakse 1960ndatel kasutusele võetud ja tänaseks amortiseerunud 10- ja 35kV jaotusseade. Samuti uuendatakse alajaama elektrivõrguga ühendavad kaablid ning paigaldatakse keskkonna- ja elektriohutust parandavad seadmed.

Haapsalu piirkonnaalajaama hanke võitis Eltel Networks AS, kes vastavalt lepingule ehitab alajaama valmis järgmise aasta septembriks.

Lisaks Haapsalu alajaamale, mida läbib aastas rohkem kui 55 gigavatt-tundi elektrit, alustas Elektrilevi käesoleval aastal 1,1 miljoni euro eest Läänemaa idapiiril asuva Kullamaa piirkonnaalajaama uuendamist.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eesti enam kui 30 võrguettevõtte seas. Elektrilevi haldab ligikaudu 64 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. 2013. aastal investeeris Elektrilevi võrguteenuse arendamisse 108 miljonit eurot ja 2014. aastal on kavandatud investeeringumahuks on 105 miljonit eurot.

Kaarel Kutti
Elektrilevi kommunikatsioonijuht
Tel: 55 54 1989