Uudised

Elektrilevi ehitas 2015. aastal 1900 kilomeetrit elektriliine

29.02.2016
Eesti suurim võrguettevõte Elektrilevi investeeris möödunud aastal võrguteenuse osutamiseks 93,3 miljonit eurot. Valdava osa investeeringutest moodustas elektrivõrgu uuendamine ja töökindluse tagamine, samuti paigaldati kaugloetavaid arvesteid ja ehitati uusi võrguliitumisi.

Kokku ehitati 2015. aastal 1907 kilomeetrit ilmastikukindlaid elektriliine ja 342 uut alajaama ning elektrinäitude kauglugemisele viidi üle ligi 202 000 majapidamist. Kauglugemisel on kokku 67 protsenti Elektrilevi võrgus asuvatest majapidamistest.

„Eelmisel aastal pingutasime klientidele parema teeninduse pakkumiseks – uuendasime põhjalikult iseteenindust ja avasime neljas linnas klienditeenindused,“ selgitas Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere. „Kasutamistrend on tugevalt iseteeninduse poole, kus saab ajast ning kohast sõltumatult olulisemad toimingud vaid minutitega korda ajada.“ Lisaks on Elektrilevil kõigis maakondades spetsialistid, kes eelneval kokkuleppel kliente aitavad.

Tormisem aasta, mis tõstis tuuleenergia tootmist ligi viiendiku võrra, tõi tagasilöögi Elektrilevi töökindlusnäitajates. Ilmastikumõjudest haavatavat elektrivõrku ehitati ümber kaabelliinideks kokku 1773 kilomeetri ulatuses, kuid rikete arv kasvas 8 protsendi võrra 19 583-ni, mille tagajärjel tekkis majapidamistele keskmiselt 187 minutit kestev elektrikatkestus. Ühtegi elektrikatkestust ei olnud eelmisel aastal ligi 290 000 majapidamisel ja ettevõttel.

Riketest ligi pool tekkisid nelja ekstreemsete ilmaoludega kuu jooksul. „Põhjanaabrite juures Lappeenranta Tehnikaülikoolis tehtud uuringud näitavad, et tunnetatav elektrikatkestuste vähenemine tekib kui ilmastikukindla võrgu osakaal on tõusnud 75-80 protsendini,“ selgitas Mere, kelle sõnul jõuab Elektrilevi selle eesmärgini järgmise kümne aasta jooksul. „Viie aasta tagust rikete arvu, mis ületas kolmekümmet tuhandet, tänasega võrreldes võib tunda mõõdukat rahulolu, kuid eesmärk on stabiilselt mitte rohkem kui 10 000 riket aastas.“

Möödunud aasta suurimad elektrivõrgu töökindluse parandamiseks tehtud investeeringud olid Paldiski, Põltsamaa, Kullamaa, Võru, Jõhvi, Karksi-Nuia ja Kose piirkonnaalajaamade täielik uuendamine.

Viimase viie aasta jooksul on Elektrilevi võrguteenuse osutamiseks kokku investeerinud 472 miljonit eurot.

Lisainfo ja küsimused:
Maret Reinumägi
Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist
Tel: 5693 8148
[email protected]