Uudised

Elektrilevi saab tipptasemel elektrivõrgu juhtimissüsteemi

05.07.2018

Eesti suurim võrguettevõte Elektrilevi sõlmis rahvusvahelise energeetikaettevõttega Schneider Electric lepingu maailma tipptasemel elektrivõrgu juhtimissüsteemi ostuks. Tänapäevase targa võrgu vajadustele vastav juhtimissüsteem maksab 2,3 miljonit eurot ning see võetakse Elektrilevis kasutusele 2020. aasta suveks.

„Elektrilevi võrgus toimub igas tunnis keskmiselt 500-600 sündmust, mille kohta peavad juhtimiskeskusele jõudma täpsed ja operatiivsed andmed – olgu selleks hooldustöö, liinile langenud puu või näiteks võrgu ehitamiseks vajalik elektriühenduse ümbersuunamine,“ rääkis Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen. „Et kõik need sündmused mööduksid klientide jaoks võimalikult muretult ja märkamatult, peab ka võrgu juhtimissüsteem olema tipptasemel,“ lisas ta.

Tema sõnul seavad kõrgendatud nõuded võrgu juhtimisele ka hajaenergeetika areng ja võrgus hoogustuv kahesuunaline energialiiklus. Üha nutikamaks muutuva võrguga peab võrdset sammu astuma ka küberturvalisus.

Schneider Electric võrgu juhtimissüsteem on kasutuses 80 riigis üle maailma ja selle abil saavad elektri ligikaudu 100 miljonit inimest. Eesti lähinaabritest kasutab sama süsteemi Soomes võrguettevõte Caruna ja Rootsis Ellevio.

Võrreldes tänase juhtimissüsteemiga, mis on kasutusel alates 2010. aastast, on uuel lahendusel täiustatud jaotusvõrgu seire ja kaugjuhtimine. Samuti on uuel juhtimissüsteemil lisavõimalused, mis toetavad tarkvõrgu kontseptiooni ja reaalajas võrgu juhtimist. Terviklahendus vastab turvanõuetele, mis kehtivad elutähtsa teenuse osutamise infosüsteemidele.

Üleminek uuele SCADA tüüpi juhtimissüsteemile algab sel suvel ja alustab tööd 2020. aasta juunist. Kahe aasta jooksul läbib süsteem mitmeid teste, mis peavad tagama turvalisuse ja toimimise Eesti elektrivõrgu tingimustes. Uue süsteemi kasutamiseks koolitab Elektrilevi võrgudispetšereid spetsiaalse treeningsimulaatori abil.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Peeter Liik
kommunikatsioonispetsialist
Tel: 55548206
[email protected]