Uudised

Tuhanded Elektrilevi kliendid Pärnumaal saavad kindlama elektrivarustuse

17.04.2020

Elektrilevi alustas ulatuslikke elektrivõrgu uuendustöid Pärnu maakonnas Kilingi-Nõmme piirkonnas, mis toovad sügiseks töökindlama võrguühenduse piirkonna enam kui 1400 kliendile.

Korraga on käsil kolme peamise elektriliini rekonstrueerimistööd. Uuendatakse Kilingi-Nõmmelt Talisse ja Asujasse suunduvad liinid ning viiakse lõpule juba sügisel alanud Kilingi-Nõmme ja Surju vahelise liini ümberehitus.

Töödega paigaldatakse kokku ligikaudu 10 kilomeetrit maakaablit ja 13 kilomeetrit kaasaegset ilmastikukindlat õhukaablit ning võetakse maha üle 20 kilomeetri vananenud paljasjuhtmelist õhuliini. „Võrreldes paljasjuhtmelise õhuliiniga on kaetud juhtmega liini eeliseks katkematu elektriühendus ka siis, kui tugeva tuulega peaks liinile langema puid. Lisaks paigaldame piirkonna soistele metsaga aladele, kus rikked on sagedasemad ja taastamistööd maastiku tõttu keerulised, õhuliini asemel maakaabli,“ selgitas varustuskindluse parendamise tagamaid võrguehituse vanemprojektijuht Karl-Martin Müür.

Lisaks ehitatakse eelpool nimetatud investeeringute käigus Surju külla uus kaugjuhitav alajaam, mis võimaldab rikete korral teha ümberlülitusi nii, et elektrikatkestuste aeg oleks klientidele minimaalne. Samal otstarbel paigaldatakse uuendatavatele liinidele kaks kaugjuhitavat mastivõimsuslülitit, mis võimaldavad eraldada rikkelise liinilõigu nii, et vooluta jääks võimalikult vähe kliente.

Tööde valmimise ajagraafik on etappide kaupa erinev, kuid kõikide ehitustööde lõpetamine on plaanitud hiljemalt oktoobriks.

Joonis: Elektrilevi Kilingi-Nõmme piirkonna investeeringute plaan, koos ehitustööde käigus vahetatavate liinide mahtudega.

Kokku investeerib ettevõte Pärnumaa elektrivõrku tänavu suurusjärgus 3 miljonit eurot, millega kasvab varustuskindlus enam kui 4000 majapidamise ja ettevõtte jaoks. “Käimasolevad Kilingi-Nõmme piirkonna võrgutööd kuuluvad käesoleva aasta Pärnumaa suuremate projektide hulka, kuid tähtsaid võrgu-uuendusi toimub teisigi,” lisas Elektrilevi varahalduse juht Rasmus Armas.

Ettevõtte investeeringute kaugem eesmärk on 2023. aastaks muuta 77% kogu Eesti võrgust ilmastikukindlaks.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab Elektrilevi tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus ning ehitab üle-eestilist kiire interneti võrku.