Uudised

Tark elektrivõrk paneb Tallinna särama

04.12.2020

Elektrilevi kui Eesti suurim võrguettevõte ja Tallinna linna partner tänavavalgustusvõrgu haldamisel, aitab juba kuuendat aastat korraldada jõulukaunistuste ja talvevalgustuse ülespanekut pealinna avalikus linnaruumis.

Tänavu on Tallinnas jõulutuledesse valgustatud 250 erinevat piirkonda ja tänavat, kokku pea 300 valguslahendusega. Et panna kõik valgustused kaunilt särama tuli luua uskumatuna tunduvad 1800 vooluvõtu kohta.

FOTO: Kadi-Liis Koppel

„Tahame olla ettevõte, mis toob argisemate elektrivõrgu toimetamiste kõrval esile ka lisandväärtuse võimalusi,“ sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend. „Tahame näidata, et elekter ja targad lahendused suudavad inimestele rõõmu pakkuda. Kui saame pealinnas kaasa aidata jõulumeeleolu loomisele on see kindlasti motiiv, mis meid täiendavalt käivitab. Soovime seeläbi panna inimeste silmad särama, et saaksime kõik koos positiivse energiaga uude aastasse sammuda.“

Säravate valguslahenduste linnapilti toomine vajab nutikaid elektrikuid ning loovaid lahendusi. Elektrilevi spetsialistid seisavadki vooluvõtu kohtade loomise ja vooluvõimsuste tagamise eest, milleta on näiteks Tallinna vanalinna võimatu muinasjutumaaks vormida.

Pealinna pilkupüüdvad valgusinstallatsioonide erilahendused nuputatakse välja koos Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti hallatava asutuse Kadrioru Park inimestega, kes seisavad hea jõulukaunistuste ja talvevalgustuse tervikliku nägemuse eest. Elektrilevi aitab parima oskusteabe juures suurepäraseid ideid ellu viia.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on ülioluline, et linnal on usaldusväärne partner, kellele sel kiirel ja keerulisel ajal on võimalik toetuda. „Koos oleme teinud esialgu võimatuna tunduva tõeks, linn on aasta-aastalt saanud kaunimaks ja valgusküllasemaks. Selle nimel on töötanud arvukad meeskonnad, kes on kulutanud tuhandeid töötunde, et puid tuledesse ehtida ja kaunistusi paigaldada,“ märkis Klandorf. „Sel aastal on tähelepanu linnaruumi, eriti vanalinna atraktiivsemaks muutmisel, et pakkuda jalutajatele alternatiive ülerahvastatud spordiradadel liikumise asemel.“

Senise pikaajalise koostöö kõige väljakutsuvamaks katsumuseks ongi olnud 22 vanalinna tänava kaunistamine 300 väikese jõulukuusega. Idee realiseerimise tarbeks vooluvõtu kohtade loomine oli suur väljakutsete ahel, aga nutikad lahendused leiti ja vanalinna tänavatel avanes muinasjutumaailm nii pealinlaste kui tuhandete kaugemalt saabuvate Eestimaa inimeste rõõmuks. Tänavune jõulukuu turiste pealinna tänavatele ei too, aga linnaruum on saanud valgusküllaseks ja jõuluehteisse ikkagi, et pakkuda rõõmu linnaelanikele.

FOTO: Kadi-Liis Koppel

Tulede ilust osasaamaks kutsub Tallinna linn ka sel nädalavahetusel külastama vanalinna ja linnamüüriäärseid pargialasid, et ammutada endasse valgusest tulenevat lisaenergiat. Imetleda tasub värskelt uuenenud valgustusega linnamüüri, teise advendi nädalavahetusel leiab Tornide väljakul aset minifestival „Väike valgus“, kus jalutajad saavad valgusteoseid uudistada loojangust südaööni. Toompea nõlval Šnelli tiigi kohal löövad särama kaheksa valgustamme – igal Tallinna linnaosal oma puu. 5. detsembril algusega kell 16 muutuvad Viru tänava aknad tantsulavaks, kus Eesti Tantsuagentuuri tantsukooli noorte tantsijate esituses saab näha nii balletti kui kaasaegset tantsu.