Uudised

Elektrilevi toob turule uued mitmetariifsed paketid ja muudab võrgutasu

30.11.2021

Elektrilevi toob 2022. aasta märtsist klientideni uued võrgupaketid. Need võimaldavad tarbimist odavama hinnaga perioodidele nihutades elektriarvet vähendada. Lisaks muudab Elektrilevi 1. märtsist 2022 võrgutasu tariifi keskmiselt kolm protsenti, seda peamiselt elektrihinna suure tõusu tõttu.

Mitmetariifsed paketid ja paindlikum võrguteenuse hinnastamine on osa Elektrilevi strateegiast rohepöörde toetamisel. Kui tarbimine võrgus on madal, siis on võrgutasu soodsam (nt öösel, suvel, nädalavahetustel). Kui tarbimine on elektrivõrgus suur (nt talveperioodi tööpäevade hommikustel ja õhtustel tundidel ja nädalavahetuse õhtustel tundidel), siis on ka hind kõrgem. Soodsam tariif hakkab kehtima ka riiklikel pühadel. Samuti pikeneb tööpäevadel ühe tunni võrra öötariifi aeg, mis saab edaspidi olema ajavahemikus 22.00-7.00.


Uued võrgupaketid jõuavad inimesteni 2022. aasta märtsist. “Teeme paketivahetuse kliendi jaoks võimalikult lihtsaks,“ ütles Elektrilevi juht Mihkel Härm. “Alates veebruarist saavad Elektrilevi kliendid iseteenindusest vaadata, millist paketti me neile senise tarbimise põhjal soovitame. Sealsamas on võimalik paketimuudatus mugavalt ära teha.” Elektrilevi kliendid saavad uute pakettide kohta ka personaalse teavituse.

Lisaks muudab Elektrilevi alates 1. märtsist 2022 võrgutasu tariifi keskmiselt kolm protsenti. Selle põhjuseks on suuresti elektri hinna järsk tõus. Ka elektrivõrk vajab toimimiseks elektrit ja see kulu on Elektrilevil kasvanud 61 protsenti.

“Sisendhinnad on kasvanud kohati poole võrra, kuid oleme suuremat võrgutasu tõusu suutnud vältida Elektrilevi töö järjepideva efektiivse korraldamise ja digitaliseerimisega,” rõhutas Härm.

Tema sõnul on Elektrilevi suutnud aasta-aastalt käsikäes paranenud efektiivsusega kasvatada võrguteenuse kvaliteeti. Rikete arv elektrivõrgus on viimase viie aasta jooksul langenud kolmandiku võrra. Ilmastikukindlat elektrivõrku on samal ajal juurde ehitatud 8600 kilomeetrit. “Samuti oleme suutnud elektrivõrguga liita rekordarvu kliente. Viie aastaga on iga-aastane elektrivõrguga liitujate arv kahekordistunud,” lisas Härm.

Võrguteenuse hind tõusis viimati 2013. aastal. Alates sellest ajast on võrgutariif neljal korral summaarselt kokku 20 protsenti langenud, viimati 2019. aastal. Seda vaatamata üldisele elukalliduse tõusule. Tarbijahinnaindeks (THI) on sama perioodi võrdluses kasvanud 18 protsenti.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 63 000 kilomeetrit elektriliine ja 25 300 alajaama. Kliente on võrguettevõttel enam kui 533 000.