Uudised

Ehitustööde ja elektri kallinemine mõjutab ka Elektrilevi

30.06.2022

Sarnaselt muule majanduskeskkonnale on oluliselt kallinenud ka ehitustööde ning elektriseadmete ja -materjalide maksumused. Nii nagu üldine inflatsioon, mis ületas mais 20% piiri, on tõusnud ka elektrivõrgus tehtavate tööde hinnad. Ainuüksi 2021. aasta lõpust on elektrivõrkude ehitus kallinenud ligi 25%. Eriti suur mõju on olnud Ukraina sõjast tingitud metallide ja materjalide hinnatõusul.

Materjalide ja ehitustööde kallinemine mõjutab otseselt elektrivõrkude ehituse maksumust. Seoses kiire hinnatõusuga tõuseb 14. juulist Elektrilevi ampripõhine liitumistasu kindlaksmääratud piirkonnas ehk kuni 400 m raadiuses alajaamast. Kaugemal on liitumistasu jätkuvalt tegelike kulude põhine. Antud muudatus ei mõjuta kliente, kes on liitumislepingu või taotluse esitanud enne 14. juulit ega neid, kelle liitumine on juba valmimas või lepingupakkumist ootamas. 2015. aastast muutumatult kehtinud ampritasu on hetkel 156 EUR/A, pärast hinnatõusu 198 EUR/A.

„Ampripõhise liitumise hind on viimased seitse aastat olnud muutumatu. Kahjuks on Ukraina sõda ja üldine heitlik olukord maailmaturgudel mõjutanud ka meid ja lepinguid meie partneritega. Teenuse kvaliteedi tagamiseks on ampritasu tõus hädavajalik. Teeme kõik endast sõltuva, et muudetav ampritasu püsiks stabiilne ka järgnevatel aastatel,“ selgitas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Lisaks ehitustööde ja materjalide hinnatõusule mõjutab Elektrilevi ka jätkuvalt kõrge elektrihind. Elektrilevi on üks suuremaid elektritarbijaid Eestis, tarbides aastas ca 300 GWh elektrit, mis on vajalik elektrivõrgu töös hoidmiseks. Võrreldes kehtiva võrgutasu kooskõlastusega on elektri hind tõusnud 27%. Sellest lähtuvalt kooskõlastas Konkurentsiamet 1. oktoobrist 2022 võrgutasu 3% tõusu. Võrgutasu muutus on kõikidele tarbijatele olenemata paketist ühetaoline.

1. oktoobrist kehtima hakkava hinnakirjaga saab tutvuda Elektrilevi kodulehel.

„Elektrivõrk peab olema võrdselt töökindel kõikjal Eestis ja võrguteenus klientidele mõistliku hinnaga. Selle eesmärgi täitmine eeldab järjepidevaid investeeringuid võrgu uuendamiseks ja arendamiseks. Enam kui viiendiku võrra kallim elekter, ehitustööd ja materjalid koos üha sagedasemate tormidega ei võimalda tänaste võrgutasudega vajalikke uuendustöid teha,“ sõnas Härm.

Elektrilevi panustab järjepidevalt võrguteenuse kvaliteedi parendamisesse. 2021. aastal rekonstrueeris Elektrilevi enam kui 600 kilomeetrit liine ja 200 alajaama. Suuremad keskpingevõrgu uuendamise tööd on sel aastal veel plaanis Riisiperes, Jõgeval, Põltsamaal, Pärnus Papiniidu piirkonnas ning Mustvee, Türi, Nõva, Varbla, Audru, Lõpe, Kihelkonna, Orissaare, Elva, Tõrva, Nuia, Vigala ja Võru ümbruses. Elektrilevi ilmastikukindla võrgu osakaal kasvas 2021. aasta lõpuks 72% tasemele. Investeeringud elektrivõrku ulatusid 2021. aastal 100 miljoni euroni, mille tulemusel paranes 70 000 kliendi varustuskindlus. Tänase seisuga on Elektrilevi 2022. aastal võrku lisandunud ligi 2200 uut elektritootjat, mille tulemusena on elektritootmise võimsust lisandunud 60 MW. Kokku on Elektrilevi võrgus elektritootjaid 12 800, tootmisvõimsusega 546 MW.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 63 000 kilomeetrit elektriliine ja 25 300 alajaama. Kliente on võrguettevõttel enam kui 533 000. Elektrilevi ilmastikukindla võrgu osakaal kasvas 2021. aasta lõpuks 72% tasemele. Investeeringud elektrivõrku ulatusid 2021. aastal 100 miljoni euroni, mille tulemusel paranes 70 000 kliendi varustuskindlus.