Uudised

Elektrilevi poolaasta investeeringud: sajad kilomeetrid liine ja tuhanded mastid

17.07.2020

Võrguettevõte Elektrilevi on 2020. aasta esimeses pooles liiniuuenduste käigus ehitanud 671 kilomeetrit ilmastikukindlat elektrivõrku, millest 250 kilomeetrit moodustavad maa-alused kaabelliinid.

Elektrivõrgu investeeringute eesmärk on üks ja ainus – muuta üle Eesti laiuv võrk meie klientidele üha töökindlamaks. „Kui tormituulega lendavad katused ja juurtega kistakse pinnasest puud, on looduse stiihia küüsis ka elektrivõrk. See on reaalsus, millega peame igakülgselt arvestama, muutes elektrivõrku järjest ilmastikukindlamaks,“ märgib Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend. Ta lisab: „Kui viia kohe täna kõik ilmastiku mõjudele avatud õhuliinid 100-protsenti maa alla, tormituulte eest ära, vajaks see täiendavaid investeeringuid suurusjärgus 2 miljardit eurot, mis ei ole reaalne ega ka mõistlik. Paigutame süsteemselt elektrivõrgu korrastamisse iga-aastaselt 80 miljonit eurot, mis tagab mõistliku liikumiskiiruse täielikult ilmastikukindla elektrivõrgu suunas.“

Tehtud investeeringutel on väga selge mõju - viimase viie aastaga on rikete arv aastas vähenenud enam kui kaks korda ja ilmastikukindla elektrivõrgu hüvesid saavad kasutada ligikaudu 69-protsenti meie enam kui 500 tuhandest kliendist.

Ka tänaste elektrivõrgu uuenduste juures viiakse võrku maa alla. Esimesel poolaastal paigaldasime 250 km maakaablit, millest umbes 180 kilomeetrit paigutati kergemasse pinnasesse, kus piisab ainult kaevetöödest ja 70 kilomeetrit raskemasse pinnasesse, kus märksa keerulisemates oludes on vaja kasutada erinevate puurimismasinate abi. Ilmastikukindlat õhuliini rajati 421 kilomeetrit ning koos liiniuuendustega paigaldati 3263 uut masti.

„Sageli vahetame koos liiniuuendustega ära ka vanad mastid. Uued mastid suudavad oluliselt paremini vastu seista tormituultele,“ toob Tiisvend välja olulise aspekti. Ühtlasi paigaldas Elektrilevi 146 uut alajaama, millest märkimisväärne osa on automatiseeritud ehk kaugjuhitavad. Moodsad alajaamad võimaldavad ümberlülitamisi teostada juhtimiskeskuse infosüsteemidest, mis muudavad katkestuste kestuse meie klientidele kordades lühemaks.