Uudised

Eesti ainulaadse tehnoloogia NetFix esitlus rahvusvahelisel CIRED konverentsil

16.06.2023

Eestis arendatud rikete ennetamise tööriist NetFix on aidanud Elektrilevil esimese kahe kasutusaasta jooksul ära hoida ca 1000 võrguriket, tänu millele on tuhanded kodud ja ettevõtted pääsenud elektrikatkestustest. Sel nädalal esitletakse NetFix tehnoloogiat maailma suurimal võrguteenuse valdkonna konverentsil CIRED’il, mis toimub Roomas ja toob kokku üle 1600 eksperdi.

Elektrilevi võrgus on 24 500 alajaama ja ca 61 000 km liine ning ca 650 000 kaugloetavat arvestit. Eesti oli Euroopas üks esimesi riike, kus mindi juba aastal 2016 üle 100% kaugloetavatele arvestitele, mis annavad võimaluse luua ka tarku teenuseid.

„ Elektrilevi võrgus registreeritakse aastas keskmiselt ligi 7700 madalpinge riket, mis on 64% kogu rikete arvust. Nende rikete kõrvaldamisele kulunud aeg ja raha ning klientide rahulolematus ajendasid meid otsima paremaid lahendusi ja nii hakkasime koos Eesti Energia IT osakonnaga arendama tehnoloogiat, mis aitaks rikkeid prognoosida, enne kui need tekitavad kahju. Tänaseks on arendus jõudnud etappi kui saame seda ka esitleda suurimal võrguteenuse valdkonna konverentsil,“ sõnas Elektrilevi juhatuse liige Rasmus Armas.

Elektrilevi on oma investeeringud suunanud ilmastikukindla võrgu- ning kaugjuhitavate alajaamade ehitusse. Ettevõtte ülesandeks ja samas ka väljakutseks on tagada võrgus mõistlik varustuskindlus ja hind kiirelt muutuvas keskkonnas kui viimase 4 aastaga on hajatootmise maht 10-ne kordistunud. Efektiivsed ja andmepõhised investeeringud on olulised täna igas valdkonnas. Muudatuste tempos püsimiseks on üks võimalus olemasolevaid andmeid maksimaalselt väärindada.

Arendusmeeskondade töö tulemusel loodi elektrivõrgu tervise monitoorimise ja defektide tuvastamise tööriist NetFix. Masinõppega on kahe aasta jooksul kogutud defektide näidiste toel välja töötatud lahendus, mis tuvastab arvestite poolt edastatud info pealt defektile viitava andmemustri ning annab esmase hinnangu selle juurpõhjusele.

Elektrilevi on paralleelselt arendusega rakendanud NetFix tehnoloogia ennetuse tööriistana, et kiirendada arendust ning saada NetFixist maksimaalset väärtust. Selle lahendusega tuvastatud anomaaliad annavad täiendava mõõtme võrgu seisukorra vaatele. Varajane tuvastus loob võimaluse ennetada anomaalia rikkeks eskaleerumist ning kasvatada efektiivsust investeeringute planeerimisel, et hinnata, kus omab investeering suurimat mõju võrgu töökindlusele.

„NetFix tehnoloogia abil on kõigist madalpinge riketest tulevikus ca 65% prognoositavad ning saame ennetavalt lahendada. See tehnoloogia on andnud Elektrilevile võimaluse juba täna aastas kokku hoida ca 0,5 miljonit ja tulevikus see number kindlasti tõuseb“ selgitas Armas.

NetFixiga jälgitakse võrgus olevaid kõrvalekaldeid igapäevaselt ja defekti ilmnemisel võetakse kasutusele ennetavad meetmed ning vajadusel tehakse parandustöid. See mitte ainult ei hoia ära elektrikatkestusi, vaid suurendab ka võrgu ohutust ning hoiab ära elektririketest tekkivad tulekahjud. NetFfix on lahendus, et luua tulevikukindlust kiiresti muutuvas keskkonnas.