Uudised

Tugev lumesadu on põhjustanud ulatuslikud elektrikatkestused mitmel pool Mandri-Eestis

28.11.2023

Täna, 28. novembri öösel hakkas taas tuiskama ja Kagu-Eestist alates põhja poole on lumesadu väga intensiivne ning on põhjustanud mitmel pool elektrikatkestusi. Kõige ulatuslikumad rikked on Kagu-Eestis, Harju-, Rapla- ja Viljandimaal, hommikuse seisuga on elektrita ca 5300 klienti. Hommikul kogunes Elektrilevi kriisikomisjon, kes töötab selle nimel, et inimeste elektrivarustus esimesel võimalusel taastada.

Hoogu kogunud lumetormi tõttu on palju puid ja oksi murdunud ning põhjustanud ulatuslikke elektrikatkestusi mitmel pool Mandri-Eestis ning tormi jätkudes tuleb katkestusi veel juurde kuniks sadu kestab. Tugev lumesadu on mitmel pool Eestis kestnud juba mitmeid päevi ning toonud uusi rikkeid pidevalt juurde. Tehakse ka veel ülelende droonidega, et kiirendada rikete kaardistamist.

Tugev lumesadu on põhjustanud ulatuslikud elektrikatkestused mitmel pool Mandri-Eestis

„Komplekteerimisel on lisabrigaadid, kes suunduvad juba olemasolevatele appi rikkeid kõrvaldama. Samuti on suurendatud koosseisus tööl meie juhtimiskeskus. Kuid lumetormi jätkudes, peame olema valmis rikete lisandumisele nagu ka Päästeamet hoiatas,“ ütles Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Kuna ilm on endiselt heitlik ja lund sajab juurde, siis on rikete likvideerimine ohutuse seisukohast keeruline. „Varasemate tormirikete likvideerimise kogemusele tuginedes saame öelda, et umbes pooled klientidest saavad elektri tagasi 12 tunni jooksul. Kuid täna lisanduvate rikete lahendamine võib aega võtta kuni 30. novembri hilisõhtuni. Täpsemad prognoosid saame anda õhtupoole kui olukord on stabiliseerunud ja lumesadu lõppenud,“ kommenteeris Härm.

„Paneme inimestele südamele järgida Ilmateenistuse hoiatusi ja Päästeameti tegutsemisjuhiseid tormiks valmistumiseks ning tormi ajal tegutsemiseks. Kliima muutused on toonud kaasa sagedased ja üha tugevamad tormid, siis peame kõik koos nendeks valmistuma,“ sõnas Härm.

Loetelu kodustest varudest leiab veebilehelt olevalmis.ee ning mobiilirakendusest „Ole valmis!“. Mõlemast leiab ka käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks ning mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta.

NB! Elektrilevi palub kõigil elektrikatkestustest teada anda rakenduse MARU kaudu. See võimaldab elektririkete korral kiiret infovahetust kliendi ja Elektrilevi vahel.

Jooksvat infot katkestuste arvu ja piirkondade kohta saab jälgida Elektrilevi katkestuste kaardilt.