Uudised

Elektrilevi omandas konkurentsiameti loal Imatra Elektri

23.07.2021

Eesti suurim jaotusvõrguettevõte Elektrilevi omandas Imatra Elektri võrguteenuste äri, mis pakub energiateenuseid enam kui 25 000 kliendile Lääne-Eestis ja Viimsis. Tänavu märtsis kokku lepitud ostutehing Soome energiakontserni Imatran Seudun Sähkö ja Elektrilevi vahel vajas jõustumiseks Konkurentsiameti heakskiitu. Tänaseks on luba koondumiseks Konkurentsiametilt saadud ning tehing viiakse lõpuni. Tehingu hinnaks on 28,9 miljonit eurot.

Ettevõtete ühendamisega astub Elektrilevi sammu edasi, et pakkuda Eestis veelgi parema hinna ja kvaliteedi suhtega võrguteenust. „Tänu võrkude kooshaldamisest tekkivale sünergiale ja ressursside efektiivsele kasutamisele saame pikas plaanis pakkuda kõigi klientide jaoks hinnavõitu ning samal ajal parandada ka töökindlust,“ märgib Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Imatra Elektri uueks juhatuse esimeheks kinnitati Elektrilevi senine regulaator- ja õigusvaldkonna juht Rudolf Penu. „Annan endale selgelt aru, et see on väga vastutusrikas roll,“ sõnab Imatra Elektri verivärske juht. „Esmalt tuleb asjade seisust saada täielik ülevaade ning jätkata klientide heaolu nimel igapäevast panustamist. Soovime veelgi tõsta Imatra Elektri niigi head võrguteenuse kvaliteeti ja klientide rahulolu tervikuna. Tänan eelmise juhatuse kõiki liikmeid suure panuse eest Imatra Elektri arengusse.“

Enne koondumisloa saamist tuli Imatra Elektril lõpuni viia elektrimüügi äritegevuse portfelli müük, kuna Elektrilevi võrguettevõtjana ise elektrimüügiga ei tegele. Protsess jõudis lõpule juuni keskel ja elektrimüügi äri omandas konkurentsiameti loal Latvenergo Gruppi kuuluv Elektrum Eesti.

Joonis: Elektrilevi võrguteenuse piirkond laienes Läänemaale ja Viimsisse

Imatra Elekter jääb esialgu tegutsema Elektrilevi tütarettevõttena.

„Kahe ettevõtte ühendamine ja süsteemide täielik integreerimine võtab praeguse parima teadmise juures aega ligi kaks aastat ehk Imatra Elektri võrguteenuse klientidele jätkub sinnamaani kõik vanaviisi,“ lubab Mihkel Härm. „Kui tulevikus peaks kaasnema muudatused võrguteenusega seotud toimingutes, teavitavad nii Elektrilevi kui ka Imatra Elekter sellest oma kliente aegsasti ette.“

Eesti suurima jaotusvõrguettevõttena on Elektrilevi järjepidevalt kasvatanud võrgu töökindlust ja hoidnud samal ajal hinnataset võimalikult madalal. Võrguteenus on viimaste aastatega vaatamata üldisele elukalliduse tõusule viiendiku võrra odavnenud – aastatel 2017-2019 langes võrgutasu kokku 17 protsenti. Viimase 15 aastaga koormab võrguteenus üha vähem inimeste rahakotti. Tarbijahinnaindeksi alusel on hinnad sel perioodil kasvanud 54%, kuid võrguteenuse hind vaid 9 protsenti.

Kahe ettevõtte ühinemisel kasvab Elektrilevi osakaal üle Eestilisest jaotusvõrgust 95-le protsendile. Elektrilevi hallata on nüüdsest 63 000 kilomeetrit elektriliine ja 25 300 alajaama. Kliente on võrguettevõttel enam kui 533 000.