Uudised

Valitsuse poolt Elektrilevile eraldatud 8 miljonit aitab võrku liita ligi 4500 päikeseenergiatootjat

24.08.2022

Majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm allkirjastasid lepingu, mille alusel saab Elektrilevi 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks.


„Lisaeelarvest eraldatud 8 miljonit eurot on väga oluline samm rohepöörde toetamisel ja mikrotootjate võrku ühendamisel. See rahasüst parandab võrgu töökindlust ja toob juurde täiendavaid liitumisvõimsusi juba käesoleval aastal. Koos omaosalusega investeerib Elektrilevi rohepöörde kiirendamiseks 16 miljonit eurot. Uuendatakse 500 km elektriliine ja luuakse mikrotootmise võimekust 4500 majapidamise tarbeks. Võrgu tugevdustöid teostatakse rohkem kui 20 asukohas. Tööd on planeeritud näiteks Märjamaa, Rapla, Võru, Saue, Maardu ja Jõhvi piirkonda, aga lisaks veel mitmele poole Eestisse,“ kommenteeris Mihkel Härm.

„Elektrilevi eesmärk on tagada elektrivõrguga liitumise võimalus kõikjal Eestis, et kõik majapidamised ja ettevõtted saaksid minna sujuvalt üle taastuvenergiale. Selleks investeerib Elektrilevi iga-aastaselt ca 100 miljonit eurot. Eelmisel aastal tehtud arvutuste järgi oleks protsessi kiirendamiseks vaja lisainvesteeringuteks lähiaastatel täiendavalt 55 miljonit eurot,“ lisas Härm.

Elektrilevi pingutab igapäevaselt selle nimel, et võimaldada rohepöörde elluviimine. Juba täna on Elektrilevi võrgus rohkem kui 12 000 elektritootjat, koguvõimsusega 550 MW.

Väiketootja liitumise kohta saab informatsiooni SIIT.