Uudised

Kõrgelt hinnatud Elektrilevi automaatikud hakkavad Soomes kaht alajaama ehitama

29.12.2017

Elektrilevi automaatikaspetsialistid on alates eelmise aasta lõpust teinud aktiivselt koostööd Soome ja Rootsi kolleegidega. Uuel aastal valmib eestlaste projekteerimisel ja seadistamisel kaks 110 kV alajaama Soomes.

„Elektrilevi automaatikud on kõrgelt hinnatud, kuna tulenevalt Eesti mitmekülgsest ajaloost, peavad ka meie võrgus töötavad insenerid mitmekülgsed olema,“ ütles Elektrilevi tootejuht Sten Aan. Ta selgitas, et Elektrilevi võrgus on väga erinevate ajastute ja tootjate seadmed – nii nõukogudeaegsed kui ka kaasaegsed lahendused, nii elektromehaanilised kui ka digitaalsed automaatikaseadmed.

„Keeruline töökeskkond on meie automaatikutest kasvatanud kõrgelt hinnatud rahvusvahelised eksperdid, kelle abi oodatakse mitmetes riikides üle maailma,“ lisas Aan.

Uue aasta algul ootab Elektrilevi automaatikuid uus tähis, kus koostöös Euroopa ühe suurima elektrienergiatootja Vattenfalli tütarettevõttega hakatakse ehitama kaht alajaama Soomes. Helsinki külje all asuvat Jussla 110 kV alajaama, mille kliendiks saab olema andmemajutusteenust pakkuv Saksa ettevõte Hetzner ja Lahti lähistel asuvat Kansikkaantie 110/20 kV piirkonnalajaama. Mõlemas saab eestlaste ülesandeks alajaama automaatika täies mahus projekteerimine ja seadistamine. Objektid peaksid valmima 2018. aasta sügiseks.

„Oleme uurinud maad veel mitmete teiste projektide osas nii Soomes kui ka Rootsis, aga tegelikult vaadanud isegi kaugemale Aasiasse ja Aafrikasse,“ ütles Aan. „Oleme valmis oma automaatikute ekspertteenuseid jagama üle maailma“.

Elektrivõrgu automaatikud tegelevad alajaamade sekundaarseadmete ehk automaatika projekti väljatöötamise, projekteerimise ja seadistamisega. Automaatikaseadmete ülesanne on tagada katkematu ja ohutu elektriühendus iga ajal, sealhulgas katkestuse või rikke korral. Automaatika eraldab võrgust rikkelise osa ning hoiab seeläbi vaatamata rikkele võimalikult suure osa võrgust töös.

Elektrilevi on Eesti suurim jaotusvõrguettevõte, mille halduses on 61 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama ning mis toob elektri kodudesse pea kõikjal Eestis.

Peeter Liik
kommunikatsioonispetsialist
Tel: 55548206
e-post: [email protected]