Uudised

BLOGI: Miks on äike ohtlik?

06.07.2018

Äike võib tunduda kui kiirelt mööduv ilmastikunähtus, kuid tegelikkuses teevad suured tuuled ja kuni 5cm läbimõõduga välgunooled väga palju kahju. Inimeste jaoks tekib äike alati natuke ootamatult ning selle tõttu on enda ja vara kaitsmine keeruline.

Järgnevalt neli fakti iseloomustamaks, miks äike on ohtlik?

  • Välk võib tappa

    Igal aastal hukkub välgulöögi tagajärjel maailmas üle 20 000 inimese. See sõltub palju sellest, kus äikese ajal viibida. Välk otsib tabamiseks alati kõrgemat kohta ja oma „ohvri“ valib välja juba 2-3 kilomeetri kõrgusel maapinnast.

    Seetõttu on eriti ohtlik äikese ajal viibida selgelt muust ümbrusest eraldatud ja kõrgemate objektide lähedal – näiteks üksik puu, mast keset lagendikku või väike purjelaev keset laia avamerd.

  • Välk on kuum

    Välgunoole ligikaudne temperatuur on 30 000 kraadi, mis on viis korda kõrgem päikese pinnast. Tulenevalt kõrgest temperatuurist ei ole harvad juhused, kus välk süütab puid või hooneid. Kuivematel perioodidel võib välk algatada suuri metsapõlenguid.

  • Välgul on palju energiat ja jõudu

    Välgu voolutugevus võib küündida kuni 100 000 amprini, inimese surmamiseks piisab juba paarikümnest milliamprist. Ühest välgunooles on ligikaudu 500 triljonit vatti energiat, mis võrdub ligikaudu sama talletatud energiaväärtusega, mis sisaldub 150 liitris bensiinis. Seega ühe välgunoole energiaga võiks keskmine tänapäevane bensiinimootoriga auto sõita ligikaudu 3000 kilomeetrit.

  • Alati ei saa juhusele loota

    Tõenäosus, et inimest tabab elu jooksul välk, on ülimalt väike, kõigest 1/300 000. Kuid tasub arvestada, et surmamiseks ei pea välk täpselt inimest tabama. Näiteks võib välgulöögile lähedal olles saada surmavaid vigastusi, kuna nii tugeva vooluga kaasneb ka magnetväli. Elektroonikaseadmete jaoks on ohtsoon veelgi suurem, sest äiksega kaasnev väga kõrge pinge (1 gigavolt) võib veel pikalt võrgus kõikumisi tekitada.

Vaata ka eelmist blogipostitust: Viis müristavat äiksefakti

Järgnevas postituses räägime, kuidas on võimalik ohte maandada ja sellaga säästa nii ennast, kui ka oma vara. Äikse ajal õigesti käitudes saab vältida ohte ja maandada mitmeid riske.