Uudised

Sajand Eesti elektrivõrku

18.01.2024

Paljude tänapäevaelu aspektid tunduvad meile iseenesestmõistetavana – elekter, vesi, soojus, valgus, internet, teler. Seejuures on elektri olemasolu muutunud nii tavapäraseks, et tihtipeale ei märka me selle tähtsust enne, kui see puudub. Pole valgust, telefon ei lae, tuba läheb külmaks.

Ellamaa elektrijaam 1923
Ellamaa elektrijaam 1923

Tegelikult on elekter meie kodudes tervelt ühe sajandi pikkune nähtus! Samal ajal leiutati ka raadio, valgusfoor, pesumasin, külmik ja televiisor. Kui nüüd mõelda, mida kõike selle ajaga saavutatud on, tuleb tõdeda, et ühtpidi on 100 aastat lühike, teistpidi aga väga pikk aeg. Elektrivõrgu jaoks on 100 aastat ennekõike lühike aeg. Seda ilmestab asjaolu, et täna otsustame investeeringute üle, mis peavad meile ka 40 aasta pärast elektri olemasolu tagama. Nii nagu just praegu toovad paljudesse kodudesse elektri 40-50 aastat tagasi ehitatud elektriliinid.

Niisugune pidevus on hea. Kuid oleme selle saavutanud ainult tänu järjepidevale hoolitsusele, mis ei tule ei kellegi muu kui meie töötajate panuse läbi. See, mida peame tavapäraseks, on aastatepikkuse ühise eesmärgi tulemus.

Sajand tagasi unistas inimene, et elekter jõuaks temani. Tänaseks on see unistus realiseerunud ja Eesti on elektrivõrguga kaetud. Nüüd pingutame selle nimel, et suudaksime vastata klientide praegustele soovidele. Sajad inimesed pingutavad igapäevaselt, et tagada klientidele veelgi parem töökindlus, toetada rohepööret ja hoida toad soojad ja tubades tuled põlemas.

Möödunud sajand oli elektrifitseerimise sajand. Järgmine kümnend on elektrivõrkude kümnend.

Olulise sündmuse puhul valmis Elektrilevil ka raamat, mida soovitame kindlasti vaadata SIIN.